2024
July
June
April
March


2023
December
November
October
September
June
May
April
March


2022
December
November
October
August
June
May
April
March


2021
December
November
October
August
June
May
April
March
February


2020
December
November
October
September
August
June
May
April
March


2019
December
October
September
July
June
April
March


2018
December
November
October
September
August
June
April
March
February


2017
December
November
October
September
June
May
April
March
February


2016
December
November
October
September
July
June
May
April
March
February


All Episodes
Archives
Now displaying: 2017

Följ årets skiftningar i Botaniska


Tillsammans med botanisterna Stina Weststrand och Åsa Krüger går vi på upptäcktsfärd i en trädgård full av sällsynta växter, hårt trädgårdsarbete, historier och forskning.
 
Botaniska trädgårdpodden sponsras av Botaniskas Vänner.
 
Läs mer om Botaniska trädgårdspodden
 
 
Dec 21, 2017

Vintern har kommit till Botaniska. Men det råder absolut inte lågsäsong i trädgården. Åsa och Erik hälsar på sina kollegor och kollar in vad de gör under vinterhalvåret. Det planeras för vårens och sommarens temarabatter vid entrén, det byggs trappor och rensas fröer. Välkomna till 2017 års sista avsnitt av Botaniska trädgårdspodden och God jul!

Nov 27, 2017

Kanske tycker du själv om att gå runt och skrota och pyssla i trädgården, men hur inspirerar du ditt barn till ett trädgårdsliv? Åsa och Erik träffar en av Botaniskas pedagoger, Helen Ekvall, som jobbar med skolbarn i trädgården. Hon berättar hur hon gör för att väcka nyfikenhet och få barn att trivas bland grönsaker och blommor. Man ska inte underskatta vikten av redskap i rätt storlek och att få sköta "en egen" planta. Och så är det ju väldigt skönt att arbeta med kroppen om man har mycket spring i benen! För många stadsbarn, som inte har någon egen trädgård, är verksamheten betydelsefull – de förstår var maten kommer ifrån och vågar smaka på salladen i bamba. 

Oct 22, 2017

Pumpans tid är här. Den är kort men färgsprakande. Erik och Åsa kollar in ”Stallet”, pumpalagret, i Botaniska, inför den stora pumpakavalkaden i oktober. De får besök av Tony Johansson som är besatt av att odla gigantiska pumpor, sådana som man ser på pumpatävlingar i USA. De största exemplaren i världen har vägt över ett ton! Tony tipsar om vad man ska tänka på för att få till giganterna. Det handlar bland annat om fröer, jordborrar, startgropar och värme. Anders är med på telefon och berättar hur det gått för hans pumpaodling och ger sina pumpafavoriter.

Sep 19, 2017

Hösten inleds med ett besök hos de köttätande växterna i det svalare växthuset. Vid Åsas sida finns trädgårdsmästare Erik Vidstige som pysslar om Botaniskas köttätare. Han visar hur Venusflugfällan fångar sina byten och ger tips på hur man själv kan mata den med insekter – inte hundmat eller köttbullar! Och så skär de upp de stora kannrankorna som hänger i taket för att skåda fångsten. Visste du att de största kannorna kan rymma flera liter vätska med enzymer och fånga betydligt större byten än insekter?

Jun 30, 2017

”Har de överlevt?” Anders tar sig ut till Vrångö i södra skärgården för att kolla om de utplanterade plantorna av Martorn, ”Kostertistel”, har klarat sig. De konkurreras lätt ut av till exempel Vresros, men nu har Botaniska trädgården och länsstyrelsen i Västra Götaland inlett en räddningsaktion. Det blir samtal om mångfald, betande djur, klimatförändringar och inkräktande växter. Det blir också tips om hur du kan bidra till biologisk mångfald i din egen trädgård genom att skapa en äng, ett insektshotell eller en rishög. Gäster: Mats Havström från Botaniska och Anna Stenström från länsstyrelsen.

May 22, 2017

Fick du också pressa växter i skolan eller har du bara hört att dina föräldrar gjorde det? Åsa lär Anders tekniken att pressa växter så att de blir hela och snygga. De besöker det stora herbariet vid Göteborgs universitet där det bland annat finns växtdelar som Carl Skottsberg (grundaren av Botaniska) samlat in. Gäster: Ellen Larsson och Claes Gustafsson på herbariet, Göteborgs universitet och Mari Källersjö, förvaltningschef på Botaniska.

Apr 26, 2017

Ända in i sommaren blommar Botaniskas läckra rhododendron i vitt, rosa, lila och mörkrött. Är man sugen på något mer blygsamt kan man kolla in de svenska varianterna Skvattram och lapsk alpros. Åsa önskar sig en ständigt blommande rhododendronhäck och Anders berättar vad man ska tänka på: ”Kan man köra ner armen till armbågen i rabatten, då vet man att man har en perfekt jord”. Botanisten Björn Aldén gästar podden och berättar om sina favoriter och om blåmesen som förstör rhododendronblommorna i jakten på nektar.

Mar 23, 2017

Om du går genom huvudträdgården, förbi rhododendrondalen och öppnar grindarna, kommer du till Botaniskas arboretum. Ett stor område med trädsamlingar från hela världen. Anders och Åsa funderar över trädets betydelse i trädgården och vad som händer när våra trädgårdar bli allt mindre. Är de stora trädens tid förbi? Och varför planterar bostadsföreningar så små träd nuförtiden? Anders tipsar om vad man ska tänka på när man planterar träd och gästen och intendenten Henrik Sjöman berättar om kommande trädplanteringar och inkräktaren skunkkalla.

Feb 27, 2017

Ännu är inte våren här, men varför inte börja så smått med odlingarna i växthuset?Visste du att det första växthuset lär ha uppkommit under Antiken för att en man ville ha konstant tillgång på gurka? Åsa beskriver glashusens historia och Anders drömmer om ett högt växthus som är ihopbyggt med hans torp så att han kan behålla tofflorna på och gå direkt ut från köket och skörda. Om växthus, orangerier, klimat, energiglas, bevattning och drömmar. Gäst: Kemal Dedic, driftstekniker för växthusen i Botaniska.

1