2024
September
July
June
April
March


2023
December
November
October
September
June
May
April
March


2022
December
November
October
August
June
May
April
March


2021
December
November
October
August
June
May
April
March
February


2020
December
November
October
September
August
June
May
April
March


2019
December
October
September
July
June
April
March


2018
December
November
October
September
August
June
April
March
February


2017
December
November
October
September
June
May
April
March
February


2016
December
November
October
September
July
June
May
April
March
February


All Episodes
Archives
Now displaying: 2018

Följ årets skiftningar i Botaniska


Tillsammans med botanisterna Stina Weststrand och Åsa Krüger går vi på upptäcktsfärd i en trädgård full av sällsynta växter, hårt trädgårdsarbete, historier och forskning.
 
Botaniska trädgårdpodden sponsras av Botaniskas Vänner.
 
Läs mer om Botaniska trädgårdspodden
 
 
Dec 19, 2018

Det lackar mot jul och Anders och Åsa spanar in Botaniskas granbestånd. I programmet möter vi granar som smakar apelsin, som har röda skott och som är över 9000 år gamla. Anders berättar hur han gör för att skörda samma gran år efter år och redogör självklart för hur man sköter sin gran för att den ska frodas i julehemmet – skippa sockerbiten och bryt inte vattenflödet! Och, vad har vi egentligen för relation till granen och granskogen?

Nov 26, 2018

Både Åsa och Anders är växträddare. När deras sambos klagar på fula, nästintill döda växter i fönstren är de där och räddar och planterar om. Ingen växt som lever får slängas! Anders senaste räddning är en sträng Hjärtan på tråd som nu delar kruka med en basilika. Samtidigt läser Anders boken Intelligenta växter. Många försök genom åren har ägnats åt att försöka bevisa att växter känner, är smarta och intelligenta. Hur långt har forskningen kommit nu? Anders och Åsa försöker reda ut det hela och funderar samtidigt på hur man ska förhålla sig till växter. Växter som ska beskäras, sågas bort eller som håller på att dö. I podden möter vi också Bengt Brülde, professor i vardagsfilosofi samt Mimosa Pudica – ”den känsliga växten”.

Oct 23, 2018

Anders och Åsa livesänder från en scen i Botaniska under Höstens skafferi och pratar om nötter. De kända och de okända. Vad är skillnaden på en nöt och ett frö? Vilken nöt får man vänta på i 40 år innan det blir någon skörd? Och vilken nöt har en färg som man brukade färga tjuvars händer med förr i tiden. Kan du gissa? 

Sep 12, 2018

I somras doftade det så fantastiskt från örtagården att Anders och Åsa måste stanna till för att prata med Botaniskas egen örtmästare Maria Sjöstedt. Hon visar runt, berättar om urnorna och lusthusets ursprung och trädgårdens skapelse. Anders räknar upp lite oväntade örtträdgårdar som man kan skapa: varför inte en med reseminnen eller endast inhemska örter eller kanske en häxas örtagård? Åsa delar med sig av sina bästa och många örtcitat och berättar om vad salvia och pest samt kamomill och tatueringar har för koppling. TIPS: Besök Botaniskas skördedag den 16 september kl. 13 och se när podden spelas in!

Aug 29, 2018

Anders och Åsa stannar till vid ett av Botaniskas äppelträd och pratar beskärning. Varför beskär man, behövs det ens och hur gör man? Det handlar om toppar, tillväxthormoner, ljus, huvudstam, grundstam, om goda frukter och galet spretiga lärkträd. Och stämmer det att man ska tukta sitt träd så mycket att man kan kasta en hatt genom det? Allt du vill veta om beskärning av träd. Och du, juni, juli, augusti och september är bra beskärningsmånader, så fram med sågen och sekatören! Gäst: trädgårdsmästare och trädklättrare Einar Hessman Larsson. 

Jun 29, 2018

Pollen, nektar, håligeter, vatten och lite harts i form av kastanjeknoppar. Glöm inte av pollinatörerna när du skapar din trädgård, utan sörj för att bin, humlor och fjärilar också trivs. Utan dem – ingen frukt! I det sista avsnittet innan sommaruppehållet tar Anders och Åsa med dig till pollinatörernas spännande värld.

Jun 1, 2018

I flera veckor har det varit härligt varmt men också riktigt torrt i Sverige. Många kommuner inför vattenförbud på sommaren, och troligtvis kommer fler göra det i framtiden. Som odlare är det läge att börja tänka på sin vattenförbrukning och hur man kan skapa en vacker trädgård med snål vattentillgång. Att bygga jorden på ett bra sätt, tänka på olika ytor, att vattna ”rätt”, kanske bygga en damm och välja torktåliga växter är några vägar. Anders och Åsa besöker Klippträdgården och Johan Nilsson som varit i Colorado där man försöker får trädgårdsägare att satsa på watersmart gardening och torktåliga växter.

Apr 23, 2018

Hanami, den japanska körsbärspicknicken närmar sig i Botaniska. Åsa och Anders letar desperat efter utslagna körsbärsträd. Men våren håller andan, inte ens vinterkörsbäret har slagit ut. Kommer det alls att bli någon blomning lagom till festligheterna? Åsa berättar om japanernas speciella relation till körsbärsblomning, hur den symboliserar livet och det förgängliga. Anders tipsar om beskärning och sjukdomar samt om två körsbärssorter han aldrig förstått sig på. Botaniskas kommunikatör Agneta Green tittar förbi och beskriver vad årets Hanami bjuder på – allt från karpsläpp till origami och japansk körsbärsdans.

Mar 20, 2018

Plocka fram en vass sekatör, jord, vitmossa eller sand så har du toppenbra förutsättningar att föröka din favoritväxt på. Pelargon eller varför inte en kaktus? Erik visar Åsa hur man tar en stickling på bästa sätt och hur du ska transportera din stickling om du ska byta bort den. Stoppa den i en påse och blås upp påsen så får sticklingen en skyddande miljö på färden. Ta gärna med den till Botaniskas sticklings- och fröbytardag den 25 mars!

Feb 28, 2018

Nu blommar hasseln! Är pollensäsongen igång fast det är vinter? Åsa reder ut hur det funkar med pollen tillsammans med Åslög Dahl, pollenexpert från Botaniskas vänner. Vi lär oss hur man mäter pollenhalter, hur man kan veta vilken växt honungen är gjord av och hur man skyddar sig mot pollen. Erik pollinerar en vanilj i växthuset och visar hur man kan pollinera sina krukväxter – testa med en pensel! Men vilken pensel ska man ha? Proffs använder många olika typer av penslar, till exempel penslar gjorda av näshår eller ögonbryn.

1