2024
March


2023
December
November
October
September
June
May
April
March


2022
December
November
October
August
June
May
April
March


2021
December
November
October
August
June
May
April
March
February


2020
December
November
October
September
August
June
May
April
March


2019
December
October
September
July
June
April
March


2018
December
November
October
September
August
June
April
March
February


2017
December
November
October
September
June
May
April
March
February


2016
December
November
October
September
July
June
May
April
March
February


All Episodes
Archives
Now displaying: 2020

Följ årets skiftningar i Botaniska


Tillsammans med botanisterna Stina Weststrand och Åsa Krüger går vi på upptäcktsfärd i en trädgård full av sällsynta växter, hårt trädgårdsarbete, historier och forskning.
 
Botaniska trädgårdpodden sponsras av Botaniskas Vänner.
 
Läs mer om Botaniska trädgårdspodden
 
 
Dec 17, 2020

De sprider sitt ljus mitt i mörkaste vintern. Hyacinten, amaryllisen och julrosen. Några av våra mest kända julblommor vill egentligen blomma på våren, men med smarta knep har människan fått dem att tro att det är vår redan vid jul. Lär dig hur du söver och väcker din lök eller knöl så att den slår ut även nästa jul. Visste du förresten att den vanliga amaryllisen egentligen heter något annat och att julrosens grekiska namn inte är så... trevligt? Gäst: trädgårdsmästare Johan Nilsson.

Nov 30, 2020

Träden hjälper oss att rena luften. Och vissa träd är bättre än andra på det. Forskaren och miljöinformatören Jenny Klingberg har studerat hur olika träd ackumulerar föroreningar i staden. Med hjälp av en specialbyggd sekatör har hon klippt ner barr och blad på 20 meters höjd i Botaniskas arboretum. Vilket träd är den bästa renaren och vad har träden mer för funktion i staden? I novemberavsnittet pratar Åsa och Stina om trädens många ekosystemtjänster.

Oct 22, 2020

Sommaren är över. Allt vissnar ner. Stina och Åsa öppnar locket till komposten och kikar ner bland förmultnande växtdelar, hoppstjärtar, gråsuggor och maskar. Botaniskas pedagog Kennert Danielsson, som har många olika komposter i sitt eget hem, berättar hur man skapar fin jord och bjuder på en trudelutt. Åsa som aldrig fått ordning på sin kompost får ett tips som ger henne nytt hopp. Stina vill etablera en kompost på sin inglasade balkong. Går det? Allt går, säger Kennert och visar upp sin masksnaskask – en liten inomhuskompost.

Sep 14, 2020

De kan var köttiga, mjuka eller hårda. De kan ha små nötter inuti eller utanpå. Bär är en viss typ av frukt, men alla bär som vi kallar bär är inte bär. Enbär till exempel, är en kotte, för den växer ju på ett barrträd. Och hur är det egentligen med bananen? Snurrigt? Javisst! Åsa och Stina guidar dig gärna i världen av botaniska frukter. Trädgårdsmästare Anna-Carin Ek visar upp Botaniskas växthus som nu är är fyllt av frukter – gurkor, tomater, paprika och chilis. Hon berättar hur du ska sköta tomaterna nu på hösten och varför gurkan helst vill stå i en kruka i jordbädden.

Aug 1, 2020

Vissa växter spenderar merparten av sina liv under marken, andra lever i träd och vissa livnär sig helt på andra växter. Stina och Åsa funderar kring växternas olika livsformer och anpassning. Hur har det gått till när människan försökt förstå en okänd växt? Åsa berättar om den populära brudorkidéns komplicerade väg till var och varannans fönster. Trädgårdsmästare och orkidéexpert Åsa Kullin beskriver hur hon gör när hon får en helt främmande, exotisk växt till växthuset som hon ska lära känna och sköta om.  

Jun 13, 2020

För vissa är naturen bara en grön vägg. Allt ser likadant ut. Man pratar om begreppet ”Plant Blindness”. Hur gör man för att börja urskilja det lilla i det stora? Stina och Åsa spanar ner i gräsmattan, kikar på blommans detaljrika delar och pratar med pedagogen Helen Ekvall som lär barnen att plantera och urskilja en blomsteräng.

May 30, 2020

Magnolian är ett av våra äldsta träd, det kan man bland annat förstå genom att studera blommorna och vem som pollinerar dem. Botaniskas vetenskaplige intendent, Henrik Sjöman, gästar podden. Han visar upp en värld av magnolia, för han tycker att magnolian är det perfekta stadsträdet som borde användas mer. Varför planteras det så få trädsorter i staden? Henrik berättar också om resan till Kina när han letade efter den mytomspunna dalen där det skulle växa mörkt purpurfärgad magnolia, om mötet med tv-stjärnan David Attenborough och om hur man planterar en magnolia. Jo, för den är lite kinkig i vårt kalla klimat.

Apr 30, 2020

Botaniska har en vänförening som heter Botaniskas vänner. Den stöttar trädgården på flera sätt, bland annat genom att ge bidrag till nya anläggningar och sponsra podden. Men visste du att vänföreningen räddade Botaniska trädgården en gång på 1980-talet? Gäst: Åslög Dahl och Bengt Grahn.

 

Mar 18, 2020

De första vitsipporna börjar titta fram och Åsa har fått en ny kollega i podden: botanist Stina Weststrand! De undersöker vitsippan och vitsippsdalen tillsammans med Carl Skottsberg, just det, Botaniskas grundare. Här får naturen sköta sig själv, men vad händer med en plats som förr brukades av människan men som nu lämnats ifred? Det svarar gästen Mats Havström på. Välkomna till en ny säsong med Botaniska trädgårdspodden!

 

1