I höstas åkte Anders på fältresa till Sydafrika. Han tog med sig mikrofonen för att dokumentera sina upplevelser. Det blev en berättelse om eldhärjade landskap, den röda jorden, om den enorma diversiteten, om rooiboshot och svenska prydnadsväxter som växer som ogräs i Sydafrika. Åsa funderar över insamlingsresor förr och nu. Hon besöker växthusen i Botaniska och pratar små växter och tjocka blad med trädgårdsmästare Erik Vidstige som också var med på resan i Sydafrika. Och så stiftar vi bekantskap med levande stenar.
När det är kallt och kalt ute, ta en tur till växthusen och dröm dig bort till platser där kakao, bomull och gummi växer. Åsa lär Anders hur han genomskådar falsk kanel i juletider och Anders tipsar om hur du kan odla bomull och vanilj. Gästen och trädgårdsmästaren Åsa Kullin älskar orkidéer, särskilt den lite galna som är rutig, prickig och randig. Hon lär bland annat ut när det är dags att plantera om din orkidé. Häng med in i värmen!
Hösten är förmultning, kompost och tid för reflektion. Vad gick bra och dåligt under förra odlingssäsongen? Finns svaren i jorden? När Anders skulle köpa hus avgjorde jorden saken. Åsa lär sig att testa lerhalten genom att rulla ut en jordkorv och tillsammans med trädgårdsmästarna Anna-Carin Ek och Per Börjesson tar de tempen på de stora komposthögarna i Botaniska.
Anders har sedan länge snöat in på att odla ätbara saker. För att det är kul och för att det skänker en extra dimension till trädgården. Varför inte odla växter som både är vackra och goda, till exempel blåkorvsfrukt, minikiwi och sichuanpeppar? Åsa är nöjd med sin upptrampade ”ätbara stig” där hon skördar allt från granskott och plommon och harsyra och hasselnötter. Gäst i programmet: Botaniskas potatisälskande trädgårdsmästare Ralf Lindholm.
Du som har en trädgård kommer förr eller senare att lära känna perennerna. Kanske står de redan i trädgården som ett arv från tidigare ägare, eller så ska du anlägga din första perennrabatt. I det här avsnittet berättar Anders och Åsa hur du designar en schysst rabatt, hur du får den att prunka från år till år och binder upp växter på ett osynligt sätt. Och så blir det några historier om 1800-talets perennmästaren Gertrude Jekyll som influerat många, inte minst Botaniskas trädgårdsmästare. Gäst i programmet: Anna-Carin Ek, ansvarig för Botaniskas perennträdgård.
Chefsträdgårdsmästaren Anders Stålhand visste redan som 12-åring att han ville arbeta med trädgårdar och det var en brittisk tv-dokumentär som väckte hans intresse. Anders berättar om sin väg till Botaniska och Klara Hansson, också trädgårdsmästare, beskriver hur hon blev ”säsongare” här. Dessutom snackar de om trädgårdsmästarens roll i går och i dag och hur du kan se potentialen i åkerfräken och mördarsniglar.
Det ska vara vilt! Även i den skötta trädgården. Bort med det alltför vältuktade och in med tillbehör från skogen. Låt vitsipporna, harsyran och ormbunkarna breda ut sig. Anders besöker Smithska dalen tillsammans med kollegan Mats Havström. De pratar woodland, vilda trender och vilda mästare och lär sig bygga en stentrappa som ser gammal ut. Gäster: stentrappsbyggarna Mikael Pettersson och Thomas Pouzette.
Anders och Åsa lämnar den tillrättalagda trädgårdsdelen och beger sig till de mer öppna och karga miljöerna. Här tornar klipporna upp sig och vattenfallet forsar fram. Men låt inte dem ta all din uppmärksamhet. Böj dig framåt, blicka mot marken och utforska de små, små blommorna och de stora bladrosetterna. Kanske finner du en ny alpin favorit? Anders berättar med bestämdhet hur du bygger ett stenparti från grunden och så får du tips på ätbara växter för balkongen. Gäst: trädgårdsmästare Johan Nilsson som ansvarar för Botaniskas alpinväxthus.
Äntligen får du lära dig vad det är för skillnad på en park och en botanisk trädgård! Och vad jobbar egentligen programledarna med om dagarna när de inte gör podden? Anders drömmer sig tillbaka till sin stora inspirationskälla: ”Eden Projekt”, ett lerbrott som blev en botanisk trädgård i Cornwall. Åsa tar oss på en historisk vandring som börjar i de första botaniska trädgårdarna på 700-talet. Och så får du tips på hur du gör din egen trädgård lite mer botanisk. Dessutom fyller några av Botaniskas träd 100 år i år! Gäst: Mari Källersjö, verksamhetschef på Botaniska trädgården.
I mars utforskar programledarna trädgårdens lök- och knölsamlingar. Den här våren satsar nämligen Botaniska speciellt på lökar, över hundra tusen lökar är planterade för hand och maskin. Anders tipsar om hur du får tag på billiga lökar och knölar och Åsa berättar historien om 1600-talets tulpanmani och statuslöken Semper Augustus. Och vad är egentligen status i trädgården i dag? Gäst i programmet: Botaniskas hortikulturella intendent Henrik Zetterlund.